Categorieën
Geen categorie

Spelen is het nieuwe werken

Werk kan veel leuker kan zijn dan je dacht. Het geheim zit in het opfrissen van iets waar je als kind heel goed in was: spelen. Misschien ben je er nog steeds goed in, maar pas je het niet toe op je werk. Wat spelen zo leuk maakt, is dat het veel zintuigen prikkelt en dat het je altijd uitdaagt om net iets verder te gaan. 

Wat heeft dat te maken Agile Innovation Accounting? Spelen is het meest uitdagend als het een richting heeft. Er is een gemeenschappelijk doel en je kunt strategie ontwikkelen. Agile Innovation Accounting geeft op een inspirerende manier richting aan werk. Zo gaat waardevol werk voelen als spelen. In dit artikel ga ik in op de drie basiscomponenten: de juiste stimuli, de wil om te leren en de experimentele mindset.

Als je je weer inbeeldt wat spelen zo leuk maakt, dan herinner je je misschien dat je onder het spelen in een soort flow kwam. Je probeert van alles en reageert moeiteloos op de obstakels die op je pad komen. Sterker nog: wat eerst een obstakel lijkt, kun je met wat fantasie omtoveren in iets wat het spel alleen maar leuker maakt. En als je dat zelf niet lukt gillen je vrienden altijd wel een idee. Je voelt je oppermachtig, als de held uit je kindertijd. Je bent apetrots en laat aan iedereen zien wat je voor elkaar hebt. Hoe fantastisch zou het zijn als je dagelijks kan genieten van deze flow? En als je er nog voor betaald krijgt ook? 

Agile Innovation Accounting geeft richting en inspireert

Spelen – zoals kinderen dat doen – is vaak naar binnen gericht. Je bent bezig met je eigen plezier. Je kamer wordt er niet opgeruimder van, en de vaat niet schoner. Als je je salaris wil verdienen zal je ook een externe focus nodig hebben. Agile Innovation Accounting lost dit op door richting te geven. Je houdt bij wat werkt, en leert welke inspanningen waardevol zijn voor de organisatie. Accounting is gewoon het Engelse woord voor ‘gegevens bijhouden’. Het is Innovation Accounting, omdat we in de meeste organisaties continu verbeteren en vernieuwen. Innovatie en operatie raken steeds verder verweven. De toevoeging Agile aan Innovation Accounting is er, omdat er een flexibele mindset nodig is om continu te leren en te verbeteren. 

Agile Innovation Accounting kent drie belangrijke bouwstenen: de zoektocht naar de juiste data, de cultuur waarin data de basis is voor inzichten en de mindset om met uiterste lenigheid steeds op zoek te gaan naar toegevoegde waarde. Als de drie componenten bij elkaar komen begrijpt iedereen in de organisatie waarom haar werk er toe doet. 

Betere en frequentere data, gericht op waarde

Ik hoor zelden iemand klagen over te weinig prikkels op het werk. Er zijn er zat: honderden e-mails, telefoontjes, collega’s die dingen vragen, vergaderingen en koffiepauzes. Het merendeel is nogal ad hoc. De data die echt belangrijk is zit vaak verstopt in ingewikkelde maandrapportages. Je ziet ze niet zo vaak en het is ingewikkeld om die data te koppelen aan je inspanningen. Voor je het weet laat je je afleiden door wat in het moment om aandacht vraagt.

Toch, als je er even voor gaat zitten is het best te doen om ook je werk zo in te richten dat je prikkels krijgt die je verder helpen richting toegevoegde waarde. Je kunt ook weg bewegen van de prikkels die je afleiden. Spelen is niet leuk als je om de haverklap onderbroken wordt, toch?

Dus om spelen – en ook werken – leuk te maken is de eerste stap: zorgen dat je met je team elke dag de juiste prikkels krijgt. Prikkels die je helpen om te focussen op toegevoegde waarde. Het verzamelen en bijhouden van die prikkels is niet makkelijk, maar je kunt het ook gaandeweg leren. Je wil dat de stimuli aansluiten bij de hogere doelen en je wil dat ze frequent informatie geven. De uitdaging zit in het ontwikkelen van de juiste meetinstrumenten, het kalibreren van de voorspellingen en het aanscherpen van de doelen. 

Veel Agile teams gaan al heel visueel om met het werk dat ze doen. Ze maken hun belangrijkste data visueel. Je ziet kanban borden aan de muur, burn-down charts, post-it notes, prototypes en schema’s. Dat helpt voor de focus van het team, maar het is geen garantie voor succes. Er is meer nodig.

De juiste data maakt je niet per sé beter

Stel je voor: je hebt je dashboards helemaal ingericht. Je kunt feilloos zien wat voor resultaat jouw inspanningen hebben. De angst slaat je om het hart. Zo zijn de resultaten van jouw team erg goed te vergelijken met die van het andere team. Kan dat je baan kosten? Gaat het er om wie wint? Ga je afgerekend worden op je voorspellingen? Je krijgt de neiging om de data een beetje op te poetsen en de feiten mooier af te schilderen dan ze zijn. Deze angst is verlammend en leidt niet tot nieuwe inzichten en ideeën. Sommige bedrijfsculturen zijn daar in gespecialiseerd: medewerkers wantrouwen, persoonlijk afrekenen op Kpi’s en pechvogels een schuldgevoel aanpraten. Als je niet oppast versterken alle nieuwe data deze angstcultuur alleen maar. 

Er is dus ook nog een mindset nodig waarin je vol vertrouwen voor 300% resultaat kan gaan. Want als het 100% is krijg je nog steeds een schouderklopje. En als het 40% is krijg je schouder om op te huilen en een luisterend oor. En je krijgt de ruimte om het nog een keer te doen, maar beter.

Data is vooral behulpzaam binnen een organisatiecultuur gericht op leren. Je hebt tijd en vertrouwen nodig om betekenis te geven aan de harde feiten. Je wil creativiteit en nieuwsgierigheid om samen hypotheses te formuleren. Van alleen maar data word je dus niet beter. Je wil er ook werkelijk iets mee doen: een zinnige conclusie trekken en het nog een keer proberen. Van data kennis maken en met kennis besluiten nemen is een cultuur die je opbouwt. Dat is de tweede component van Agile Innovation Accounting: het bouwen aan een cultuur waar leren als team belangrijker is dan individuele prestaties.

Praten leidt tot conclusies, Agile leidt tot actie.

Het is verleidelijk om te blijven hangen in het filosoferen over data. Of in het verbeteren van je meetinstrumenten. Er is altijd wel een datapunt te bedenken dat nog beter gekoppeld is aan toegevoegde waarde. En er is altijd een tool die je kan inrichten om alle data boven water te halen. Maar al die activiteiten laten de schoorsteen niet roken. Er is een onderneming die moet draaien. Je wil van data naar informatie, van informatie naar kennis, van kennis naar besluiten en van besluiten naar actie! De Agile mindset helpt om kennisontwikkeling te koppelen aan het vergroten van de ondernemingswaarde. Je leerde het als kind al: van het proberen kan je leren. En je bedient er nog je klanten mee ook!

Conclusie: prikkels, praten en proberen

Spelen is een briljante bron van nieuwe ideeën. Goede ideeën hebben we hard nodig in onze complexe wereld. Agile Innovation Accounting is een aanpak die helpt om de kracht van spelen te gebruiken in je organisatie. Het heeft drie bouwstenen: 

  1. Prikkels: Data die helpt om te focussen op de meest waardevolle inspanningen.
  2. Praten: Genoeg vertrouwen en veiligheid om nieuwe inzichten te ontwikkelen met data.
  3. Proberen: De mindset om alles wat je doet als experiment te zien om nóg slimmer toegevoegde waarde te verwezenlijken.

Agile Innovation Accounting is het raamwerk dat deze drie elementen bij elkaar brengt. Het ondersteunt de lerende organisatie op weg naar maximale toegevoegde waarde. Voor elk van de drie componenten zijn praktische handvatten en best practices. Die wil ik bundelen in een boek over Agile Innovation Accounting. Als je daar interesse in hebt, of aan wil bijdragen zou ik het waarderen als een reactie achterlaat of contact me opneemt.

Door Anton Vanhoucke

Anton Vanhoucke MSc. is Innovation Manager en Agile Coach. Hij heeft een track record van succesvolle Agile transities in non-IT omgevingen van MKB's en grote corporates. Zijn aanpak is gericht op resultaat en gestoeld in de praktijk. Hij werkt onder de naam AgileGrowth.nl Anton is ook onderdeel van ScrumAcademy.nl voor het verder brengen van het Agile gedachtegoed in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *